DDW 2016: “Verder gaan dan het taboe aankaarten.” | Intemate Suit

Dit jaar op de Dutch Design Week stond ik met the intimate suit op de Graduation Show van de Design Academy. Ik ben sinds januari dit jaar bezig met dit onderwerp en sta achter mijn project dus wat dat betreft heb ik er geen moeite mee om over seksualiteit te praten. Toch vond ik het best spannend om met dit onderwerp op de Graduation Show te staan.

Voor mij en mijn omgeving is waar ik mee bezig ben heel normaal geworden maar is het grote publiek er ook klaar voor? De graduation show was voor mij de perfecte gelegenheid om dat te testen.

Tijdens die tien dagen heb boeiende gesprekken mogen voeren met veel mensen met uiteenlopende achtergronden. Ontwerpers, journalisten, seksuologen, verpleegkundigen en ouders van mensen met een beperking. Allemaal een eigen kijk op het onderwerp.

Sommige mensen begonnen te giechelen en anderen wilde het pak het liefst meteen testen. Naast veel hartverwarmende positieve reacties waren er natuurlijk ook discussies. Wat mij opviel was dat de discussies vooral over de uitvoering en de manier waarop je het pak zal kunnen introduceren gingen. Principiële bezwaren ben ik nagenoeg niet tegen gekomen.

Voor mij was dit een teken dat we verder kunnen gaan dat alleen het taboe aankaarten en dat het tijd rijp is om iets te laten gebeuren.

img_67922016-11-08-photo-00001288

img_8076

img_8075

Wat is Project Intieme Zorg? | Project intieme Zorg

Seksualiteit hoort bij het leven, mensen met een verstandelijke beperking zijn geen uitzondering. Tijdens mijn afstuderen aan de Design Academy Eindhoven aan de afdeling Man and Comminication zocht ik naar een manier om seksualiteit een deel uit te laten maken in het leven van mensen met een (zware) verstandelijke beperking

Er zijn nog weinig mogelijkheden voor de bewoners van instellingen  om hun seksualiteit te uitten. Vaak is het voor deze groep ook niet mogelijk om een relatie met een persoon aan te gaan. Masterberen is dan een logische seksuele uitlaatklep. Als het over masterberen gaat hebben we het vaak over direct en snel naar dat orgasme toe gaan, dat terwijl seksualiteit meer is dan alleen dat deel.

Daarom ben ik bezig met het ontwikkelen van een product waar (nu alleen nog) de vrouwen zelf mee kunnen spelen. Hiervoor heb ik tijdens mijn afstuderen het eerste prototype van ‘the intimate suit’ ontwikkeld. Het is een pak met aan de voorkant een knuffelkussen en een verzwaard schouderstuk dat een gevoel van aanraking geeft. In het midden zit een stimulator een klein object waar je op kunt zitten. Door zelf te bewegen over de textuur wordt je seksueel gestimuleerd.

Op deze manier wil ik deze mensen naast een seksuele uitlaatklep ook een gevoel van intimiteit laten ervaren.  De bewoonster kan er zelf mee spelen en op bewegen hoe zij prettig vindt. Een begeleider hoeft enkel het pak bij iemand aan te trekken indien ze het niet zelf kan en hoeven er geen seksuele handelingen verricht te worden.

Natuurlijk kan een pak nooit een echt mens vervangen maar ik wil op deze manier mijn steentje bijdragen om deze mensen een uitlaatklep te geven en seksualiteit in de praktijk op de kaart zetten.

Momenteel ben ik bezig met het product verder te ontwikkelen. Samen met Edusex en een instelling in het midden van het land zijn we aan het kijken op welke punten we het huidige prototype kunnen verbeteren.

Mijn doel is dat er over anderhalf jaar een product klaar voor gebruik is. Tijdens de Graduation Show op de Dutch Design Week kreeg ik veel vraag naar mensen die het proces van het product willen volgen. Op deze site zal ik regelmatig mijn vorderingen posten en kunnen jullie hierop reageren en over debatteren.

Enjoy!

 

Intimate Suit by Leonie Schepers fotograaf: Lisa Klappe Copyright: Design Academy Eindhoven